americano

Podróżując po wielu krajach, spotykamy się z różnymi regionalnymi daniami i napojami. Jednak nie zawsze, to co na pierwszy rzut oka wydaje nam się oczywiste takie jest. Czy chociażby Pierogi Ruskie, faktycznie są narodową potrawą zza wschodniej granicy? No właśnie. Często nazewnictwo danych rzeczy, odbiega od faktycznego ich pochodzenia, a jedynie ma się nam z czymś kojarzyć. Tak właśnie jest z kawą Americano, która wcale nie powstała w USA, a we Włoszech.

Jaka jest więc historia Americano?

Znana we Włoszech ciemna i bardzo bogata w smak kawa typu espresso, podczas II Wojny Światowej nie przypadła do gustu Amerykanom, którzy przebywali na ternie Europy. Nasi sąsiedzi zza oceanu, przyzwyczajeni byli do picia delikatnych kaw z dodatkiem mleka i cukru. Aby zadowolić amerykańskich smakoszy, włoskie kawiarnie zaczęły podawać porcję espresso w mniejszej ilości, a resztę filiżanki lub kubka uzupełniać gorącą wodą. Tak powstało Americano.

Amerykańskie Siły Powietrzne we Włoszech. 1944 (mat. witryna ogólna)

Taka forma szybko zyskała sympatyków i stała się standardową propozycją wśród metod przyrządzania kaw na całym świecie.

Co wyróżnia Americano od typowej czarnej kawy? Na pewno sposób przyrządzenia! Prawidłowo zaparzone espresso powinno mieć na wierzchu kremową warstwę zwaną „crema”. To znak prawdziwie wyśmienitego naparu i nie powstaje przy tradycyjnej “zalewajce”.

Jak przygotować prawdziwe Americano?

Zacznij od zaparzenia espresso. Możesz użyć do tego Coffee Drip, Aeropress lub ekspres. Jeśli używasz tego metody z filtrem, pamiętaj, aby zmielić bardzo drobno ziarna kawy i przepuścić wodę przez zmieloną kawę i filtr – tak uzyskasz ciemny, mocny napar.

Następnie dodaj gorącą wodę. Tutaj są dwie szkoły.

  1. Dodać gorącą wodę do espresso, tak jak robili to żołnierze USA, pijąc Americano we Włoszech podczas II Wojny Światowej.
    2. Dodać espresso do gorącej wody.

W obu przypadkach napar będzie smakował bardzo podobnie, ale jeśli chcesz zachować tę charakterystyczną piankę, wybierz drugi sposób – czyli dodaj espresso do wody.

Ciekawostka: Kubek 230ml czarnej kawy typu Ameicano, zawiera 95-200 kofeiny.

Unique Choice do Americano poleca mieszankę Italiano Vero zawierającą 60% Arabiki i 40% Robusty. Nasze świeżo wypalone ziarna o ciemnym charakterze wyróżniają się niską kwasowością i orzechowo-czekoladowymi smakami.

italiano vero
Kliknij w zdjęcie, aby poznać szczegóły