Region uprawy, a smak kawy

Nim ziarna kawy zamienią się w jeden z najbardziej pożądanych naparów świata, muszą one przejść długą drogą. Początek zaczyna się na krzewie „wiecznie zielonego” kawowca, na którym rosną małe czerwone owoce przypominające wyglądem wiśnie. Bez ingerencji człowieka kawowiec może osiągnąć ...
Czytaj dalej

Chemex – amerykański bohater „singli”

Dlaczego warto zdecydować się na Chemex? Bo jest to ekspres przelewowy, który pozwala nam na wydobycie tego, co najlepsze w ziarnach wysokiej jakości. Kawa z Chemexa jest delikatna w smaku i mocna w działaniu, ponieważ ma więcej kofeiny od klasycznego ...
Czytaj dalej

French Press – jak zaparzyć w nim kawę?

Masz już dość nudnej kawy zaparzanej tradycyjną metodą ? Chcesz zacząć swoją przygodę z kawą, ale nie wiesz jakie urządzenie będzie dobre na początek? A przy tym nie chcesz inwestować w drogi sprzęt baristyczny? Trafiłeś idealnie – dziś opowiemy Wam ...
Czytaj dalej

Aeropress – zawsze niepowtarzalny smak kawy.

Coraz częściej zaczynamy się interesować niestandardowymi metodami parzenia kawy. Dążymy do lepszej jakości produktów, szukamy niestandardowych rozwiązań. Jedną z takich metod jest parzenie kawy za pomocą Aeropressu, zwanego w kręgach kawowych „wielką strzykawką”. Jak parzy się kawę za pomocą tego ...
Czytaj dalej

Jak zaparzyć idealną kawę przy użyciu Dripa V60?

Proste, szybkie urządzenie, które pozwoli przygotować ulubioną kawę w niecałe 3 minuty. Brzmi idealnie? Bo takie właśnie jest. Dziś opowiemy wam o parzeniu kawy za pomocą Dripa V60. Z roku na rok możemy obserwować kolejne modyfikację tego urządzenia, ale jak ...
Czytaj dalej
Kawiarka

Włoska klasyka, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce

Kawiarka znana jest również pod nazwą kafetiera, moka lub makinetka. Jest to czajniczek ciśnieniowy, dzięki prostocie użycia i niskiej cenie zyskał on wielką popularność jako domowa alternatywa do zaparzania kawyo. Dziś przybliżymy Wam tajniki zaparzania idealnej kawy w kawiarce. Jak ...
Czytaj dalej
Loading...