Tajemniczy Drip Bag

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które kochają dobrą kawę, ale nie mają miejsca na ekspres, czy nie chcą być posiadaczem tych wszystkich alternatywnych, ceramicznych czy szklanych sprzętów, to witaj w świecie Drip Bag’a! To sposób na pyszną kawę, który ...
Czytaj dalej

CUPPING – wczuj się w kawę jak profesjonalista!

Cupping, czyli profesjonalna degustacja kawy, która jest nieodłącznym elementem świata kawowych ekspertów, roasterów i baristów. Jest to narzędzie pozwalające odkryć walory smakowe i aromatyczne kawy. To wszystko może brzmieć jakbyś potrzebował do cuppingu białego fartucha i mikroskopu, prawda? Otóż nie! ...
Czytaj dalej

Kawowy maratończyk – czyli jak zrobić Cold Brew?

Upalne dni sprawiają, że kawy przygotowane na zimno są idealnym ukojeniem dla każdego. Taki napój to nie tylko nieprawdopodobne orzeźwienie, ale również kofeinowy zastrzyk energii, którego tak często pożądamy podczas pracowitego dnia, kiedy to w natłoku obowiązków sięgamy po ulubioną ...
Czytaj dalej

Podróżowanie, a zaparzanie

Sezon urlopowy w pełni, wyjazdy różnego rodzaju przed nami! Festiwale, namioty, campery, lasy, plaże czy hotele z basenem – w każdym z tych miejsc dzień lepiej będzie się zaczynał z ulubioną kawą. Będąc w podróży, chcąc zaoszczędzić miejsca w bagażu ...
Czytaj dalej

Wypalanie kawy “od kuchni”

W poprzednim wpisie na naszym blogu wyjaśniliśmy jaki wpływ na smak kawy ma jej region uprawy, a jak to jest z wypalaniem kawy? Skąd wiadomo, jaka temperatura będzie dla ziarna najlepsza? Ile czasu trzymać ją w piecu, aby kawa smakowała ...
Czytaj dalej

Region uprawy, a smak kawy

Nim ziarna kawy zamienią się w jeden z najbardziej pożądanych naparów świata, muszą one przejść długą drogą. Początek zaczyna się na krzewie „wiecznie zielonego” kawowca, na którym rosną małe czerwone owoce przypominające wyglądem wiśnie. Bez ingerencji człowieka kawowiec może osiągnąć ...
Czytaj dalej