Podróżowanie, a zaparzanie

Sezon urlopowy w pełni, wyjazdy różnego rodzaju przed nami! Festiwale, namioty, campery, lasy, plaże czy hotele z basenem – w każdym z tych miejsc dzień lepiej będzie się zaczynał z ulubioną kawą. Będąc w podróży, chcąc zaoszczędzić miejsca w bagażu ...
Czytaj dalej

Wypalanie kawy “od kuchni”

W poprzednim wpisie na naszym blogu wyjaśniliśmy jaki wpływ na smak kawy ma jej region uprawy, a jak to jest z wypalaniem kawy? Skąd wiadomo, jaka temperatura będzie dla ziarna najlepsza? Ile czasu trzymać ją w piecu, aby kawa smakowała ...
Czytaj dalej

Region uprawy, a smak kawy

Nim ziarna kawy zamienią się w jeden z najbardziej pożądanych naparów świata, muszą one przejść długą drogą. Początek zaczyna się na krzewie „wiecznie zielonego” kawowca, na którym rosną małe czerwone owoce przypominające wyglądem wiśnie. Bez ingerencji człowieka kawowiec może osiągnąć ...
Czytaj dalej

Chemex – amerykański bohater „singli”

Dlaczego warto zdecydować się na Chemex? Bo jest to ekspres przelewowy, który pozwala nam na wydobycie tego, co najlepsze w ziarnach wysokiej jakości. Kawa z Chemexa jest delikatna w smaku i mocna w działaniu, ponieważ ma więcej kofeiny od klasycznego ...
Czytaj dalej

French Press – jak zaparzyć w nim kawę?

Masz już dość nudnej kawy zaparzanej tradycyjną metodą ? Chcesz zacząć swoją przygodę z kawą, ale nie wiesz jakie urządzenie będzie dobre na początek? A przy tym nie chcesz inwestować w drogi sprzęt baristyczny? Trafiłeś idealnie – dziś opowiemy Wam ...
Czytaj dalej

Aeropress – zawsze niepowtarzalny smak kawy.

Coraz częściej zaczynamy się interesować niestandardowymi metodami parzenia kawy. Dążymy do lepszej jakości produktów, szukamy niestandardowych rozwiązań. Jedną z takich metod jest parzenie kawy za pomocą Aeropressu, zwanego w kręgach kawowych „wielką strzykawką”. Jak parzy się kawę za pomocą tego ...
Czytaj dalej
Loading...