Masz już dość nudnej kawy zaparzanej tradycyjną metodą ? Chcesz zacząć swoją przygodę z kawą, ale nie wiesz jakie urządzenie będzie dobre na początek? A przy tym nie chcesz inwestować w drogi sprzęt baristyczny? Trafiłeś idealnie – dziś opowiemy Wam o tak zwanej francuskiej miłości do kawy, czyli French Pressie.

Trochę historii.

Jak sama nazwa wskazuje French Press powstał we Francji. Został on wynaleziony w latach pięćdziesiątych XIX wieku przez włoskiego projektanta Attilio Calimani. Początkowo nie przypominał on urządzenia, które używane jest obecnie. Natomiast z biegiem lat przeszedł on kilka zmian konstrukcyjnych. W 1958 roku Faliero Bandanini dopracował sposób działania French Pressu, co zapoczątkowało masową produkcję we francuskiej fabryce – Martini SA. Po pewnym czasie zaczął być sprzedawany jako La Cafetiére Classic na terenie Wielkiej Brytanii.

Dlaczego French Press cieszy się taką popularnością

Pomimo ciągłego rozwoju nowych technik zaparzania kawy, French Press jest wciąż często i chętnie wybieranym urządzeniem. Co sprawia, że cieszy się taką popularnością ?

Przede wszystkim prostota i wielkie możliwości ! To chyba jedne z jego ważniejszych cech. Składa się on ze szklanego lub metalowego cylindra oraz przykrywki, do której przymocowany jest tłok ściśle przylegający do krawędzi dzbanka. Zakończony jest on specjalnym filtrem o strukturze siateczki, który oddziela kawę od fusów.

Po drugie cena urządzenia 😊 Jest to spory atut dla osób, które chcą cieszyć się pyszną kawą bez konieczności wydawania ogromnych pieniędzy. Pamiętajmy jednak, by zwrócić uwagę na kilka aspektów podczas jego kupna:

  • sitko, które oddziela fusy od kawy powinno szczelnie przylegać do krawędzi cylindra. Co zapobiegnie przedostawaniu się drobnych fragmentów kawy do gotowego naparu.
  • materiał, z którego wykonane jest urządzenie. Pamiętaj, jeżeli zdecydujesz się na kupno plastikowego French Pressu będzie on oddawał swój nieprzyjemny smak Twojej kawie! Najlepiej sprawdzi się urządzenie wykonane ze szkła.

Jeżeli szukasz dobrej jakości French Pressu, polecanego przez baristów zajrzyj tu.

A teraz przejdźmy do najważniejszego… Jak zaparzyć kawę za pomocą French Pressu?

Tak, jak już wspomnieliśmy cechuje go wysoka prostota obsługi, więc nikt nie powinien mieć problemów z zaparzeniem w nim kawy. Ale na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas zabawy z French Pressem? Poniżej zdradzimy wam sposób, jak krok po kroku zaparzyć idealną kawę.

  1. Zacznij do rozgrzania naczynia. Wlej gorącą wodę do urządzenia, a następnie wylej ją.
  2. Do cylindra wsyp zmieloną kawę.  Ważne! Pamiętaj, aby kawę zmielić dosyć grubo, ponieważ drobno zmielone ziarna mogą przedostawać się przez sitko powodując mętność Twojej kawy. Jakie ziarno będzie najlepsze? Tak, naprawdę nie musisz się ograniczać ważne, aby przy wyborze kawy kierować się swoimi preferencjami smakowymi. My natomiast do tej metody parzenia polecamy 100% Arabice z Hondurasu, o mocno czekoladowym smaku z delikatnymi akcentami poziomki. Warto zacząć od standardowych proporcji, czyli 60 g kawy na jeden litr wody.
  3. Następnie wodą o temperaturze około 88 – 90°C zalej kawę tak, aby w całości przykryć drobinki, zamieszaj i odczekaj koło 30 sekund. Ważne! Użyj wody przefiltrowanej. A dlaczego? Odpowiedź znajdziesz tu.
  4. Po upływie 30 sekund wlej resztę wody, ponownie zamieszaj, przykryj cylinder przykrywką  i pozostaw do zaparzenia na trzy, cztery minuty. Po tym czasie możesz zebrać górną warstwę kawy, pozwoli to uzyskać bardziej delikatny napar. Na sam koniec przeciśnij tłok do dna cylindra, ważne aby wykonać to jednostajnym, spokojnym ruchem
  5. Nie pozostaje nic innego jak cieszyć się pyszną kawą 😊

Dodatkowe korzyści z posiadania French Pressu?

Wiedzieliście, że French Press nie musi służyć tylko do zaparzania kawy? Możesz wykonać w nim również ulubioną herbatę, a także spienić mleko! A w jaki sposób? To również bardzo proste 😊 Podgrzej mleko do temperatury nie większej niż 60 °C, następnie przelej do cylindra i lekko ruszaj tłokiem, tak oby zwiększyć objętość mleka. W ten sposób możesz otrzymać aksamitne mleko – jak z kawiarni! 😊

Parzenie kawy we French Pressie jest naprawdę proste i pozwala otrzymać aromatyczną kawę. Spróbuj raz, a zobaczysz że uzależnia 😊