Jeśli uważasz, że dobra kawa zaparzona w domu musi oznaczać wysokie koszty związane z zakupem specjalistycznego sprzętu, to idealnie trafiłeś. Dziś opowiemy Wam, w jaki sposób można zaparzyć aromatyczną kawę bez użycia profesjonalnych akcesoriów.

Oto kilka ważnych, a zarazem bardzo prostych wskazówek, które spowodują, że Twoja kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna.

Najważniejsze jest ziarno!

Bez wahania można stwierdzić, że dobra kawa zaczyna się od dobrych ziaren. To właśnie wysokiej jakości ziarna stanowią fundament smacznej kawy. Ale jak wybrać te idealne dla nas? Przede wszystkim szukajmy kawy świeżo palonej, to właśnie ona gwarantuje nam niespotykany aromat. Manufakturowa Palarnia Unique Choice oferuje unikalne blendy i single, świeżo wypalane z kaw importowanych z różnych regionów świata.

Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą, proponujemy sięgnąć po kawy z Brazylii. Idealnie sprawdzi się Santos oraz Mogiana. Cechują się one przede wszystkim czekoladową słodyczą, nutami orzechów oraz niską kwasowością. Jeśli jednak zechcecie sprawdzić szerszy przekrój naszej oferty, wypróbujcie jeden z zestawów degustacyjnych.

Kawy Unique Choice palimy w naszej manufakturowej palarni kawy. Sprawdź.

Odpowiednie przechowywanie

Pamiętajmy, że kawa  –  utlenia się i z czasem traci swoje aromaty. Jednak przy zastosowaniu kilku naszych porad uda Wam się cieszyć świeżą kawą znacznie dłużej.

FAKTY:

1.       Przede wszystkim ziarna przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Tak, aby jak najmniej powietrza dostawało się do środka. Świeżo palone ziarna z naszej palarni zamykane są w specjalną torebkę. Jest ona zaopatrzona w odpowiedni filtr, który umożliwia „oddychanie” ziaren i zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do środka, ale pozwala wydostawać się nadmiernemu CO2 (czytaj więcej).

2.       Kawę trzymaj w suchym miejscu i temperaturze pokojowej, gdzie nie będzie narażona na działanie wilgoci i dodatkowego ciepła.

MITY:

1. Trzymanie kawy w lodówce? Absolutnie nie! Kawa doskonalone pochłania zapachy, dlatego tak przechowywana zamiast aromatów czekolady, prażonych migdałów czy owoców cytrusowych będzie smakować zawartością Twojej lodówki ?

Mielenie ma znacznie

Kolejny bardzo ważny czynnik, który warunkuje smak oraz aromat przyrządzonej przez nas kawy to stopień jej zmielenia. Do typowej Polskiej kawy tak zwanej zalewajki, najlepiej jest zmielić kawę dość grubo, grubej niż jest ona zmielona w kawach ze sklepowych półek. Stopień zmielenie powinien być podobny jak we French Pressie lub Drippie, dzięki temu będzie zdecydowanie bardziej słodka. Powodem takiego zmielenia jest to, iż nasza kawa będzie miała dłuższy kontakt z wodą, drobniejsze zmielenie spowodowałoby przeparzenie kawy i powstanie nieprzyjemnej goryczy.

Dodatkowo jeśli nie masz do dyspozycji młynka w domu a chcesz cieszyć się idealnie zmieloną kawą to możesz zamówić ją już zmieloną, albo odwiedzić naszą Kawiarnię Firmową Unique Choice przy ulicy Międzyborskiej 10a w Warszawie, na miejscu zmielimy ją idealnie pod Twoje potrzeby

Zamawiając kawy Unique Choice masz możliwość wyboru mielenia pod preferowaną metodę parzenia – Sprawdź.

Jakość wody

Jak powszechnie wiadomo woda, to nie tylko wodór i tlen, ale też szereg pierwiastków takich jak: sód, magnez, potas i wiele innych. Z racji, iż jest ona głównym składnikiem kawy, należy poświęcić jej więcej uwagi. Wysoka zawartość składników mineralnych zawartych w wodzie nie pozwala nam na wydobycie pełni smaku oraz aromatu naszej kawy, co więcej może nawet spowodować jej kwaśny smak. Dlatego najlepiej jest korzystać z wody filtrowanej, dzięki temu będzie ona wolna od minerałów.

Temperatura wody

Pamiętaj, aby cieszyć się dobrą kawą,nie zalewaj jej wrzątkiem, kawa tego nie lubi ? Optymalną temperaturą będzie taka do 95°C. Co jeśli nie posiadasz termometru lub czajnika z czujnikiem temperatury? Nic prostszego, po zagotowaniu wody odczekaj koło 3 min i wtedy bez obaw możesz zalać swoją kawę.

Proporcje kawy

Tak naprawdę każdy z nas pija kawę według ulubionego schematy. Jednakże jeśli chcesz, aby kawa miała idealny smak i aromat, należy zachować pewną regułę. Za standard przyjmujemy 6 gram na 100 ml wody, czyli w przypadku tradycyjnego kubka o pojemności 250 ml powinniśmy wsypać 15 gram kawy. A co jeśli nie mamy specjalnej wagi w domu? Już zdradzamy, standardowo jedna łyżeczka zmielonej kawy waży około 5 g, więcej najprościej wsypać 3 płaskie łyżeczki.

Preinfuzja – czy stosować?

Preinfuzja, czyli tak zwane wstępne parzenie kawy. Polega ona na zalaniu zmielonej kawy małą porcją wody. Dzięki temu dwutlenek węgla zawarty w ziarnach uwalnia się, co sprawia, że nasza kawa będzie miała pełniejszy, bardziej aromatyczny smak.

Lecz czy warto ją stosować w przypadku zaparzania tradycyjnej kawy parzonej? Jak najbardziej, co prawda nie jest to konieczne, lecz warto wyrobić sobie taki nawyk zalewania kawy, który dodatkowo wpłynie na jej smak.

Jakie proporcje zastosować? Na przykładzie kubka o pojemności 250 ml można wlać około 50 ml wody, zamieszać kawę i odczekać 30 sekund. Następnie zalać pozostałą część wody.

Jeśli masz taką możliwość, oddziel zaparzoną kawę po 3-5 minutach. Kawa dłużej zaparzana zawsze zaczyna zmieniać swój smak.

Teraz już wiesz, że, pyszna kawa zaparzona w domu nie musi wiązać się ze stosowaniem drogiego sprzętu! Wystarczy uwzględnić kilka podpowiedzi, które przedstawiliśmy powyżej! ?