Kawa naturalna, organiczna, ekologiczna? Czym jest?

Kawa organiczna uprawiana jest bez użycia substancji chemicznych takich jak nawozy sztuczne czy pestycydy. Na opakowaniu jest ona oznaczona specjalnym symbolem Organic.

Kawa ekologiczna musi spełniać kilka ważnych wymogów prawnych, ale o czym dokładnie mowa? Otóż, ziarna z plantacji ekologicznych muszą być uprawiane przy maksymalnym ograniczeniu różnego rodzaju środków chemicznych. Oprócz tego koniecznym jest prowadzenie przez plantatorów dokładnej dokumentacji dotyczącej sposobu wytwarzania kawy oraz przeprowadzanie częstych kontroli jakości omawianego produktu. Dodatkowa warto wspomnieć o położeniu plantacji organicznych. Najczęściej zlokalizowane są na terenie ocienionym przez inne większe rośliny, które chronią rosnące ziarna kawy. Właśnie taka organizacja upraw kawowca umożliwia zachowanie równowagi w środowisku naturalnym, zarówno wśród roślin jak i zwierząt.

Showing all 6 results

Smak kawy organicznej?

Teraz już wiesz jak bardzo restrykcyjne wymogi musi spełniać uprawa ziaren kawy ekologicznej, ale jak to wpływa na jej smak? Ogólnie mówiąc smak naparu przyrządzonego z ziaren kawy organicznej jest bardzo oryginalny i wyjątkowy. Potrafi zaskoczyć swym aromatem nawet największych smakoszy i koneserów kawy.

Właściwości kawy ekologicznej?

Warto wspomnieć o tym, że największymi dostawcami kaw organicznych jest Peru, Etiopia oraz Meksyk. Jak wiadomo kawowiec jest rośliną bardzo delikatną, wymagającą określonych warunków uprawy, tak więc każdy pierwiastek chemiczny znajdujący się w jego otoczeniu może mieć wpływ na finalny smak kawy. Stąd też wybierając kawę z upraw ekologicznych mamy pewność, że oddają one prawdziwą kwintesencję smaku i aromatu. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, iż oprócz walorów smakowych kawy organiczne cechują się większą zawartością antyoksydantów.

W Unique Choice stawiamy przede wszystkim na jakość naszych produktów. Dlatego w naszej ofercie, Klienci mają dostęp do szeregu różnych kaw organicznych. Dodatkowo każda z tych kaw posiada szczegółową charakterystykę począwszy od regionu jej uprawy, kwasowości której możemy się spodziewać, aż po charakterystyczne jej smaki. Dzięki czemu każdy może znaleźć i wybrać odpowiednie ziarno dla siebie.