Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i korzystnych składników odżywczych wydaje się być również całkiem zdrowa. Badania pokazują, że osoby pijące kawę mają znacznie mniejsze ryzyko kilku poważnych chorób.
Dziś odpowiemy na takie pytania jak:
Czy kawa jest zdrowa i dlaczego warto ją pić?
Na jakie schorzenia i choroby kawa wpływa leczniczo?
Jakie wartości zdrowotne znajdują się w kawie i w jaki sposób wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne?
Poznaj 10 wpływów kawy na Twoje zdrowie!
1. Może poprawić poziom energii i uczynić cię mądrzejszym
Kawa mówi STOP! zmęczeniu. Dzięki swoim właściwościom wpływa pobudzająco na mózg, co przekłada się na lepszą pamięć, poziom energii, czas reakcji i ogólne funkcjonowanie umysłowe.
2. Może pomóc spalić tłuszcz
Kofeina znajduje się w prawie każdym komercyjnym suplemencie spalającym tłuszcz – i nie bez powodu. To jedna z niewielu naturalnych substancji wspomagających spalanie tłuszczu.
Kilka badań pokazuje, że kofeina może zwiększyć tempo metabolizmu o 3-11%. Inne badania wskazują, że kofeina może szczególnie zwiększyć spalanie tłuszczu nawet o 10% u osób otyłych i 29% u osób szczupłych. Jednak możliwe jest, że efekty te słabną u osób pijących kawę przez długi czas.
3. Może poprawić wydajność fizyczną
Kofeina pobudza układ nerwowy, sygnalizując komórkom tłuszczowym rozkład tkanki tłuszczowej. Ale zwiększa również poziom epinefryny (adrenaliny) we krwi. Jest to hormon walki lub ucieczki, który przygotowuje organizm do intensywnego wysiłku fizycznego.
Kofeina rozkłada tkankę tłuszczową, dzięki czemu wolne kwasy tłuszczowe stają się paliwem. Biorąc pod uwagę te efekty, nie jest zaskakujące, że kofeina może poprawić wydolność fizyczną nawet o 12%. Dlatego warto wypić mocną filiżankę kawy około pół godziny przed wyjściem na siłownię.
4. Zawiera niezbędne składniki odżywcze
Wiele składników odżywczych zawartych w ziarnach kawy trafia do gotowej parzonej kawy.
Jedna filiżanka kawy zawiera:
- Ryboflawina (witamina B2): 11% zalecanego dziennego spożycia (RDI).
- Kwas pantotenowy (witamina B5): 6% RDI.
- Mangan i potas: 3% RDI.
- Magnez i niacyna (witamina B3): 2% RDI.
Kawa zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym ryboflawinę, kwas pantotenowy, mangam, potas, magnez i niacynę.
5. Może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 jest poważnym problemem zdrowotnym, dotykającym obecnie miliony ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi spowodowanym opornością na insulinę lub zmniejszoną zdolnością do wydzielania insuliny.
Z jakiegoś powodu osoby pijące kawę, mają znacznie zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2. Badania pokazują, że osoby, które piją najwięcej kawy, mają o 23–50% mniejsze ryzyko zachorowania na tę chorobę. Jedno badanie wykazało redukcję aż o 67%.
6. Może uchronić Cię przed chorobą Alzheimera i demencją
Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i główną przyczyną demencji na świecie. Ten stan zwykle dotyka osoby powyżej 65 roku życia i do dzisiaj nie odkryto na niego, skutecznego leczenia. Jest jednak kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby przede wszystkim zapobiec wystąpieniu choroby lub jej postępowi.
Liczne badania pokazują, że osoby pijące kawę mają nawet o 65% mniejsze ryzyko zachorowania na Alzheimera.
7. Może obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona
Choroba Parkinsona to druga najczęstsza choroba neurodegeneracyjna, zaraz po chorobie Alzheimera. Jest to spowodowane śmiercią neuronów wytwarzających dopaminę w mózgu. Podobnie jak w przypadku choroby Alzheimera, nie ma znanego i skutecznego lekarstwa, co sprawia, że o wiele ważniejsze jest skupienie się na zapobieganiu.
Badania pokazują, że osoby pijące kawę mają znacznie mniejsze ryzyko choroby Parkinsona, przy zmniejszeniu ryzyka od 32 do 60%.
Co ważne, u osób pijących kawę bezkofeinową nie stwierdzono zmniejszonego ryzyka choroby Parkinsona.
8. Może chronić twoją wątrobę
Twoja wątroba jest niesamowitym organem, który spełnia setki ważnych funkcji. Kilka powszechnych chorób dotyczy przede wszystkim wątroby, w tym zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby…
Wiele z tych stanów może prowadzić do marskości wątroby. Co ciekawe, kawa może uchronić przed marskością wątroby – osoby pijące 4 lub więcej filiżanek dziennie, mają nawet o 80% mniejsze ryzyko zachorowania.
9. Potrafi zwalczyć depresję i uczynić Cię szczęśliwszym
Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które powoduje znacznie obniżoną jakość życia.
W badaniu Harvardu opublikowanym w 2011 roku kobiety, które piły 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie, miały o 20% mniejsze ryzyko popadnięcia w depresję.
10. Może obniżyć ryzyko niektórych rodzajów raka
Rak jest jedną z głównych, przyczyn zgonów na świecie. Charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem komórek w twoim ciele. Wydaje się, że kawa chroni przed dwoma typami raka: rakiem wątroby i rakiem jelita grubego.
Rak wątroby jest trzecią najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka na świecie, podczas gdy rak jelita grubego zajmuje czwarte miejsce. Badania pokazują, że osoby pijące kawę mają do 40% mniejsze ryzyko raka wątroby.
Podsumowanie:
Biorąc pod uwagę, że osoby pijące kawę rzadziej zapadają na wiele chorób, rozsądne jest, aby kawa mogła pomóc ci żyć dłużej. Liczne badania obserwacyjne wskazują, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko śmierci. Kawa to bardzo popularny napój na całym świecie, który ma szereg imponujących właściwości zdrowotnych.
Twoja codzienna filiżanka ulubionej, świeżo palonej kawy, może nie tylko pomóc Ci poczuć się bardziej pobudzonym, spalić tłuszcz i poprawić wydolność fizyczną, ale może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia kilku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, rak oraz choroba Alzheimera i Parkinsona.
W rzeczywistości kawa może nawet wydłużyć żywotność.
Jeśli lubisz jej smak i tolerujesz zawartość kofeiny, nie wahaj się nalać sobie filiżanki lub więcej w ciągu dnia.
Najlepiej jeśli kawa którą pijesz, jest świeżo palona. Dzięki temu zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Kawa która opuszcza piec kilka dni przed dostarczeniem do Twojego domu czy firmy, zachowuje swoje naturalne olejki, które są kluczowym punktem przy wydobywaniu smaku i aromatu podczas parzenia. Świeżo palona kawa, zmielona w Twoim domu, dostarcza niesamowitych doznań dla zmysłów, tym samym wpływając na dobre samopoczucie, witalność i chęć do działania. Jeśli dotychczasowo delektowałeś się kawą z marketowych półek, musisz wiedzieć, że wypalone dawno ziarna z czasem tracą swoje wartości. W skrócie: olejki jakie znajdują się w ziarnie, po prostu parują, co w znaczny sposób obniża jakość smaku danego gatunku.
Nie zamykaj się na jeden gatunek kawy: próbuj, doświadczaj i czuj się wyśmienicie! Sprawdź nasze propozycje prosto z podwarszawskiej palarni Unique Choice i znajdź idealny balans dla swoich zmysłów.