Sezon urlopowy w pełni, wyjazdy różnego rodzaju przed nami! Festiwale, namioty, campery, lasy, plaże czy hotele z basenem – w każdym z tych miejsc dzień lepiej będzie się zaczynał z ulubioną kawą.
Będąc w podróży, chcąc zaoszczędzić miejsca w bagażu będziemy musieli obyć się bez wagi, termometru czy odpowiedniego dzbanka z wyprofilowaną szyjką do precyzyjnego nalewania. Przy takich „brakach” zaparzanie metodami alternatywnymi może być dla poniektórych czymś nie do przyjęcia! Ale od czego mamy wyczucie i intuicje? Chyba właśnie do zaparzania dobrej kawy sposobami alternatywnymi na urlopie 😊
Skąd wziąć gorącą wodę?
W zależności od sytuacji, w jakiej się znajdziesz, rozwiązań jest sporo. Czajnik turystyczny z podłączeniem do zapalniczki samochodowej lub kontaktu, zaparzenie w czajniku, zagotowanie w garnku, pozyskanie wrzątku ze stacji benzynowej lub ugotowanie jej na ognisku. Kawa nie lubi wrzątku więc po zagotowaniu należy odczekać. Zalecana temperatura do zaparzania to 80-95 stopni.
Kawa w ziarnach czy zmielona?
Jeśli cenisz sobie świeżo zmieloną kawę, to niezbędny będzie młynek ręczny jednak wtedy trzeba się „nakręcić”, a to niekoniecznie jest to, co chcesz robić na urlopie… W zależności od czasu trwania wyjazdu, warto zaopatrzyć się w odpowiednią ilość kawy zmielonej pod metodę zaparzania jaką będziesz stosować – przez te kilka dni kawa nie wywietrzeje, a na pewno uprzyjemni Ci urlop i poranne zaparzanie.
Kupując ziarno przez naszą stronę internetową masz opcje wyboru mielenia, możesz tez kupić paczkę w jednej z naszych kawiarni firmowych i poprosić o zmielenie. Szczególnie polecaną przez nas kawą na wyjazdy jest paczka stworzona we współpracy z Polskim Caravaningiem – Coffee Camp.
Metody zaparzania w podróży
- Zaparzaczem nr 1 w podróży będzie Aeropres GO – czyli klasyczny Aeropres w wersji kompaktowej. Jest on lekki, zajmuje niewiele miejsca i możesz w nim zaparzać każdy rodzaj ziarna. W zestawie zawiera łyżkę odmierzającą odpowiednią ilość do zaparzania jednej porcji, składane mieszadełko, „etui” na filtry oraz kubek, na którym można „wyciskać” , a także z niego pić gotowy napar.
Instrukcja zaparzania – KLIKNIJ TU
- Jeszcze prostszym sposobem zaparzania jest French Press, jednak w podróży może się on nie sprawdzić ze względu na szklaną budowę. Ciekawym rozwiązaniem jest kubek termiczny z opcją French Pressa – Espro Travel Press.
- Kolejną naszą propozycją jest zaparzanie za pomocą dripa. Zamiast ceramicznej klasyki należałoby zaopatrzyć się w plastikowy lub metalowy aby uniknąć stłuczeń. Dodatkowo potrzebne będą filtry.
Instrukcja zaparzania – KLIKNIJ TU
- Kawiarka to idealna opcja jeśli masz dostęp do kuchenki lub nie obawiasz się o sprzęt stawiając go na ognisku.
Instrukcja zaparzania – KLIKNIJ TU
- Zawsze też pozostaje najprostsza zalewajka! Dobra kawa będzie smakowała również w tej wersji i to jest prawda! Zalewajka to nic złego😊Do tego sposobu zaparzania ziarno mielimy drobno.
Teraz już wiesz jak przygotować się do podróży z ulubioną kawą i nie musisz polegać na nieznanych źródłach serwujących lurę!