Nim ziarna kawy zamienią się w jeden z najbardziej pożądanych naparów świata, muszą one przejść długą drogą. Początek zaczyna się na krzewie „wiecznie zielonego” kawowca, na którym rosną małe czerwone owoce przypominające wyglądem wiśnie. Bez ingerencji człowieka kawowiec może osiągnąć nawet 9 metrów wysokości, natomiast ten uprawiany jest podcinany aby ułatwić zbiory.
Czy to skąd pochodzi ziarno ma jakiekolwiek znaczenie? Tak! Warunki atmosferyczne oraz otoczenie wpływają na smak kawy! Zapraszamy do wspólnej podróży po tzw. „pasie kawowym”, który rozciąga się wokół równika miedzy Zwrotnikiem Raka a Koziorożca. W tym rejonie przeważa pogoda słoneczna oraz obfite lecz sporadyczne deszcze. To jest to, co kawowiec lubi najbardziej!
Specyfikacja ziaren
Kawa uprawiona jest w ponad 70 krajach na świecie. Na jej smak wpływa jakość gleby, minerały w niej występujące, wysokość uprawy, stopień nasłonecznienia oraz obfitość deszczów, a także najbliższe otoczenie. Poniżej przedstawimy specyfikację ziaren z poszczególnych regionów, dostępnych w naszej ofercie wraz z krótkim opisem.
Brazylia
Uprawa: Arabika, Robusta
Wysokość upraw: od 600 m. n.p.m. do 1200 m n.p.m.
Sensoryka: orzechowo-czekoladowa, niska kwasowość
Brazylię można śmiało nazwać królestwem kawowca – jej udział na światowym rynku sięga 35% produkcji Arabiki! Na porośniętych wzgórzach południowo-środkowej Ameryki na początku skupiono się na uprawie dużej ilości ziarna, które będzie smaczne i w przystępnej cenie. Ziarno z Brazylii ma wielu zwolenników przez swój czekoladowo-orzechowy smak i niską kwasowość. Sprawdza się idealnie w ekspresie w formie czarnej i mlecznej. Mimo, iż większość ziarna z Brazylii jest przyzwoitej jakości, to nie klasyfikuje się ono jako najlepsze na rynku. Więcej o kawie z Brazylii przeczytasz TUTAJ
Z naszej oferty polecamy spróbować klasycznego Santosa lub Yellow Burbona, który na tle reszty ziaren brazylijskich wyróżnia się wyjątkowym, wiśniowym posmakiem
Etiopia
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1600–1900 m. n. p. m.
Sensoryka: kwiatowa, owocowa, cytrusowa
Etiopia uznawana jest za ojczyznę kawy dzięki legendzie, która głosi, iż w IX wieku naszej ery, pasterz Kaldi zauważył, że kozy po zjedzeniu owoców kawowca robią się pobudzone. Obecnie kawę uprawia się tam na rodzinnych, małych plantacjach oraz na tych bardziej innowacyjnych. Warto dodać, że uprawa i metoda suszenia kawy nie zmieniła się w Etiopii od X wieku – większość prac wykonywana jest ręcznie, a dominująca ilość upraw nie stosuje żadnych pestycydów czy użyźniaczy. To wszystko sprawia, że ziarno z Etiopii jest wyjątkowe oraz wysokiej jakości.
Dostępne u nas kawy z Etiopii występują w wersji średnio palonej – kofeinowa oraz bezkofeinowa.
Guatemala
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1350 – 2000 m. n.p.m
Sensoryka: zbalansowana, owocowa i słodka, niska kwasowość
Dzięki wulkanom wzbogacającym powietrze w azot, kawa z Gwatemali jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku. W naszej paczce Guatemali znajdują się ziarna z regionu Huehuetenango. Przez dłuższy proces dojrzewania są one twardsze i słodsze w smaku, dzięki naturalnym cukrom.
Honduras
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1000 – 2000 m. n.p.m
Sensoryka: orzechy, czekolada, owoce tropikalne, karmel, niska kwasowość
Kawa z Hondurasu jest bardzo różnorodna, ponieważ pochodzi z wielu małych gospodarstw, dzięki czemu jest „niepowtarzalna”. Owoce dojrzewają w zacienieniu pochodzącym z rosnących w otoczeniu drzew bananowych. Niewątpliwie jest to kraj, który gwarantuje kawowcom doskonałe warunki uprawne.
Indie
Uprawa: Arabika, Robusta
Wysokość upraw: 400-1600 m. n.p.m.
Sensoryka: cynamon, kakao, melasa, drewno, niska kwasowość
Legenda głosi, że kawa w Indii pojawiała się dzięki pielgrzymowi, który podobno przemycił ziarna kawy w brodzie. Indie to jedyny kraj, w którym wszystkie kawowce uprawia się w cieniu drzew. Ciekawostką jest również przypadkowo odkryty sposób obróbki ziaren, zwany monsunowym – podczas transportu statkiem, ziarna poddawane były silnym deszczom i wiatrom w rezultacie czego kawa zyskała wyjątkowo czekoladowy charakter i głębokie body. Taka kawa ”monsunowa” jest dostępna u nas w ofercie.
Kolumbia
Uprawa: Arabika, Robusta
Wysokość upraw: 600-1800 m. n.p.m.
Sensoryka: czekoladowo-orzechowa, karmel, nuty owocowe delikatna kwasowość
Kolumbia jest trzecim na świecie producentem kawy (drugim na świecie producentem arabiki). Większość kolumbijskich plantacji skupiona jest w „Trójkącie Kawy”, w regionie Paisa. Uprawiana tam kawa uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Wynika to nie tylko z idealnych warunków klimatycznych, ale także ręcznych metod zbiorów i obróbki owoców kawowca. Nasza kawa z Kolumbii charakteryzuje się owocowo karmelowym smakiem z nutą gorzkiego kakao.
Kostaryka
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1300-2000 m. n.p.m.
Sensoryka: owocowy, czekoladowo-orzechowy, kwasowość niska
Kostarykańska kawa uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Plantacje w Kostaryce są nieduże, przez co zbiór odbywa się ręcznie, dzięki czemu zrywane są tylko dojrzałe owoce. Kawa z Kostaryki cechuje się słodkim i owocowych smakiem.
Meksyk
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1100 – 1600 m. n.p.m.
Sensoryka: czekoladowo-orzechowa, cytrusy, niska kwasowość
Kawa w Meksyku uprawiana jest w południowej części kraju, w stanach Veracruz, Oaxaca, Guerrero i Chiapas. Plantacje, na których uprawiana jest kawa w Meksyku to niewielkie powierzchnie – od 1 do 5 ha. Żyzne, wulkaniczne gleby, obfite opady, wysokość położenia terenów uprawnych tworzą bardzo dobre warunki do rozwoju kawowców. Nasza kawa z Meksyku pochodzi z rejonu Oaxaca i cechuję się aromatem moreli i rodzynek z nutami czarnej herbaty oraz wanilii.
Papua Nowa Gwinea
Uprawa: Arabika, Robusta
Wysokość upraw: 1300 – 1800 m n.p.m.
Sensoryka: czerwone owoce, mango, papaja, lekka kwasowość
W Papui Nowej Gwinei nie ma farm tylko ogrody uprawne. Kawowce mają idealne warunki klimatyczne, są wysoko uprawiane (w większości powyżej 1500m. n.p.m.), a przy ich uprawie nie stosuje się pestycydów. Ziarno z tego kraju jest niesamowicie owocowe!
Salwador
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1350-2000 m. n.p.m.
Sensoryka: karmel, kakao, aromat miodu, słodkie nuty cytrusowe, delikatna kwasowość
Górskie, czyste powietrze, klimat podzwrotnikowy oraz wyjątkowo żyzne i bogate w minerały gleby czerwone powstałe z popiołów i law wulkanicznych to warunki, które sprzyjają kawowcom. Dodatkowo większość upraw jest prowadzona przez niewielkie gospodarstwa, których sposoby nie zmieniły się od lat. Kawa z Salvadoru dostępna w naszej ofercie ma wyczuwalną wanilię i kasztany.
Kenia
Uprawa: Arabika
Wysokość upraw: 1600 – 2000 m. n.p.m.
Sensoryka: skórka cytrynowa, kwiaty, cytrusy, kwaśna
Kawa z Kenii jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo. Odpowiednia kwasowość gleby, optymalna wysokość oraz doskonały klimat tropikalny sprawiają, że ziarna cechują się znakomitym smakiem i aromatem. Jasno palona Kenya idealnie sprawdza się w metodach alternatywnych.
Tanzania
Uprawa: Arabika, Robusta
Wysokość upraw: 1200-1600
Sensoryka: wanilia, czekolada, słodka owoce, zrównoważona kwasowość
Kawowce w Tanzanii rosną na wzgórzach góry Kilimandżaro, uprawiane na niewielkich plantacjach przez rodzinne przedsiębiorstwa. Ręczna obróbka owoców gwarantuje zachowanie wysokiej jakość ziaren. Kawa z Tanzanii przypomina smakiem kawę z Kenii.
Teraz już wiesz, jak duży wpływ na smak kawy ma jej region uprawy. Zachęcamy do eksperymentowania, próbowania i poszukiwania smaków. Jest to podróż po świecie, którą możecie sobie zafundować we własnym mieszkaniu. 😊