Na całym świecie kawa jest uważana za jeden z najbardziej lubianych napojów ludzkości. Jednak podobnie jak w przypadku wielu rzeczy w życiu, nie każda kawa jest taka sama – i wielu miłośników czarnego naparu może się sprzeczać, o to, który rodzaj kawy jest najlepszy. Przyjrzyjmy się więc niektórym popularnym ziarnom kawy i omówmy ich właściwości.
Nie bez powodu naszą podróż do świata kawy zaczynamy od Brazylii, jest ona bowiem największym producentem kawy na świecie.
CHARAKTERYSTYKA KAWY SANTOS:
Brazylijski Snatos to aromatyczna kompozycja, dedykowana dla koneserów wysublimowanych kaw. Charakteryzuje się wyrazistym owocowym smakiem o niskiej kwasowości.
Duża część Brazylii to wciąż lasy deszczowe. Ciepły tropikalny klimat sprawia, że doskonale nadaje się do uprawy kawy, która na tych terenach pojawiła się w 1727 roku. Regiony kawowe Brazylii położone są wzdłuż wybrzeża Atlantyku w południowo-wschodniej części kraju. Obszary te są narażone na umiarkowane nasłonecznienie i deszcz o stałej temperaturze przez cały rok, co jest idealne do uprawy zarówno ziaren arabiki, jak i robusty. No właśnie! Santos nie musi być 100% Arabiką.
CIEKAWOSTKA: Brazylia jest 5 największym krajem na świecie, o łącznej powierzchni 8 515 767 km², z tego plantacje kawy zajmują ponad 27 000 km².
Pamiętać należy także, że brazylijski Santos odnosi się do stylu regionalnego, a nie do odmiany kawy, czy gatunku. W rzeczywistości Santos może być Bourbonem (odmianą Arabiki) lub Robustą, jeśli pochodzi ze stanu Espírito Santo, który uprawia głównie ziarna Robusty.
SANTOS NAJLEPSZY DLA:
Zarówno nowicjuszy w świecie kawy, jak i dla koneserów zbalansowanych smaków. Brazylian Santos jest świetnym punktem wyjścia, zarówno do espresso jak i kaw mlecznych.
SANTOS IDEALNY DO ESPRESSO:
Prawie każda tradycyjna mieszanka espresso zawiera brazylijskie kawy. Czemu? Te ziarna są właśnie stworzone do espresso. Ponownie, to pełny, słodki, czekoladowy charakter, który pomaga stworzyć doskonałe espresso.
Brazylia Santos jest najbardziej znaną w kraju kawą klasy specialty. Nazwa Brazil Santos pochodzi od portu, przez który przepływa kawa z tego regionu.
Bourbon Santos to prawdopodobnie najlepsza kawa, jaką Brazylia ma do zaoferowania. Kawa Bourbon Santos znana jest ze swoich łagodnych aromatów i często jest opisywana jako orzechowa i słodka. Większość tych ziaren jest uprawiana w São Paulo lub Minas Gerais.
CIEKAWOSTKA: Ile kawy zbierane jest rocznie w Brazylii? W całej Brazylii rocznie zbiera się aż 2,44 mln ton ziarna. Jedna filiżanka standardowego espresso to zaledwie 25-35 ml, do której używa się około 8 g ziarna.
PARZENIE BRAZYLIJSKIEJ KAWY SANTOS:
Jak parzyć kawę Santos? Z najlepszych brazylijskich ziaren można uzyskać napój o pełnym body, niskiej kwasowości, nutach słodkiej czekolady i prażonych orzechów. Istnieje wiele sposobów, aby w pełni cieszyć się tym rodzajem kawy. Niezależnie od preferowanej metody parzenia, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka czynników mających ogromny wpływ na smak kawy. Jednymi z nich są grubość mielenia ziaren, temperatura czy twardość wody, której używamy.
CIEKAWOSTKA: Santos mieści się w południowo-wschodniej Brazylii, to 437 tysięczne miasto przetwarza rocznie około 40 milionów ton ziaren kawy.
SANTOS UNIQUE CHOICE:
Kawy Unique Choice to świeżo palone ziarna, zbierane z najdalszych zakątków świata, a następnie wypalane w podwarszawskiej palarni. Sprowadzamy najwyższej jakości surowe ziarno, które pod okiem profesjonalnego Roastera zmienia się w niebanalną w swoim smaku, relaksującą aromatem i pobudzającą kawę Unique Choice.
Dodaj do swoich ulubionych kaw SANTOS Unique Choice, wypalany w naszej podwarszawskiej Palarni. TU.
Poznaj nas bliżej, obserwuj nasze profile w Social Mediach i przeczytaj historię Unque Choice TU.
Jaką wybrać kawę do Espresso, Latte a może Americany? Nie wiesz na co się zdecydować? Zapytaj nas, a na pewno pomożemy w wyborze tej idealnej.