Jeśli jesteś jedną z tych osób, które kochają dobrą kawę, ale nie mają miejsca na ekspres, czy nie chcą być posiadaczem tych wszystkich alternatywnych, ceramicznych czy szklanych sprzętów, to witaj w świecie Drip Bag’a! To sposób na pyszną kawę, który staje się coraz bardziej popularny ze względu na swoją prostotę i wygodę, zachowując przy tym jakość.
Czym jest Drip Bag?
Wyobraź sobie saszetkę herbaty ze skrzydełkami, ale zamiast herbaty, w środku znajduje się zmielone, gotowe do zaparzania ziarno. Jego największym atutem jest to, że jedyne czego potrzebujesz, to kubek oraz gorąca woda, a po zakończonym zaparzaniu, wystarczy wyrzucić saszetkę i gotowe – jest kawa i jest porządek. Czy to nie brzmi wspaniale?
Ten sposób zaparzania jest szczególnie polecany dla podróżników – kieszonkowa kawa, ekspresowa w przygotowaniu i bez potrzeby użycia młynka.
Jak to zrobić najlepiej?
1. Zagotuj wodę i odczekaj chwilę, kawa nie lubi wrzątku! Zbyt gorąca woda sprawi, że kawa będzie gorzka, a zbyt chłodna – rozwodniona. 90-94 stopnie to idealna temperatura.
2. Rozerwij górną część saszetki.
3. Otwórz skrzydełka i zahacz o kubek, najlepiej wyższy aby kawa skapywała.
4. Zalej odrobiną wody, tak aby całe ziarno namokło i poczekaj 30 sekund – jest to preinfuzja, czyli czas na otwarcie się ziarna
5. Dolewaj wodę 2-3 razy. Zobowiązuje zasada 100ml wody na każde 6 gram kawy, nasze opakowania maja 12g kawy więc używamy w sumie około 200ml wody.
6. Cały proces zaparzania powinien trwać 2-3 minuty, po tym czasie wyciągamy i wyrzucamy Drip Bag’a.
7. Ciesz się pyszną kawą!
Zapraszamy do obejrzenia naszego filmiku o DRIP BAG’U <—-
Aktualnie w naszej ofercie znajdziecie Drip Bag’a wypełnionego kawą z Hondurasu, ziarno średniopalone z wyczuwalną poziomką, pomarańczą, mleczną czekoladą.