Kawiarka znana jest również pod nazwą kafetiera, moka lub makinetka. Jest to czajniczek ciśnieniowy, dzięki prostocie użycia i niskiej cenie zyskał on wielką popularność jako domowa alternatywa do zaparzania kawyo. Dziś przybliżymy Wam tajniki zaparzania idealnej kawy w kawiarce.
Jak i gdzie powstała kawiarka? Czyli trochę, historii ?
Kawiarka jak nie ciężko się domyślić została wynaleziona we Włoszech przez inżyniera – Alfonso Bialetti. Pragnął on skonstruować coś niewielkiego, co umożliwi przyrządzenie włoskiego espresso w każdym domu. Wedle historii do zaprojektowania kawiarki, Włocha natchnęła domowa pralka… tak też jesteśmy zdziwieni ? Zasada działania tych dwóch urządzeń jest jednak podobna. Działają ona bowiem na zasadzie wypychania wody.
A z czego składa się samo urządzenie?
Kawiarka składa się z 3 części: zbiornika na wodę z zaworkiem bezpieczeństwa, sitka na kawę oraz górnego zbiornika. Początkowo kawiarka wykonywana była tylko z aluminium, natomiast teraz urządzenie to wykonuje się również ze stali nierdzewnej.

A jak już jesteśmy przy częściach to warto wspomnieć o tym na co powinniśmy zwracać uwagę podczas wybierania kawiarki.
Wchodząc do swojego ulubionego supermarketu, albo przeglądając różne strony internetowe na pewno zauważyliście, że kawiarka jest produktem szeroko dostępnym. Natomiast dostrzec można spore różnice w ich cenie. We wspomnianych wcześniej marketach kawiarki zajedziemy już za 20 – 40 zł, natomiast na specjalistycznych stronach ze sprzętem kawowym ich cena sięga powyżej 100 zł. Skąd, więc ta różnica?
- Przede wszystkim różnica w materiale z którego jest wykonana. Warto zwrócić uwagę, że jeżeli decydujemy się na kawiarkę tańszą, w której użyto gorszej jakości tanich stopów metali ryzykujemy nie tylko nieprzyjemnym posmakiem naszej kawy, ale też zdrowiem. Podczas gotowania wody będą dostawały się do niej związki toksyczne, które wraz z wypitym napojem trafią do naszego organizmu.
- Bardzo często tańsze kawiarki zaopatrzone są w wentyl, który pełni tylko i wyłącznie funkcję ozdobną. W wielu przypadkach może okazać się to bardzo niebezpieczne, ponieważ w momencie wytworzenia zbyt wysokiego cieśnienia prawdopodobne jest rozerwanie kawiarki. Natomiast urządzenia od sprawdzonych producentów, zaopatrzone są w wentyl, który mimo funkcji ozdobnej umożliwia wydostanie się pary w momencie zbyt dużego ciśnienia.
- Rozmiar, w tym wypadku powinniśmy kierować się swoimi preferencjami i dostosować wielkość kawiarki do własnych potrzeb, a dlaczego to takie ważne? Odpowiedź jest bardzo prosta ? Kawiarka, to jedno z tych urządzeń, które za każdym razem musi być przygotowane w pełnej dedykowanej objętości.

Reasumując, gdy decydujemy się na kupno kawiarki nie kierujmy się tylko i wyłącznie ceną. Naszym zdaniem zdecydowanie warto zainwestować w sprzęt z górnej półki i zaopatrzyć się w kawiarkę od najlepszego producenta. Polecamy kawiarki Bialetti, ich cena może jest wysoka ale niesie za sobą najwyższą jakość i radość z wyśmienitej kawy przez wiele lat.
Jakie ziarno do kawiarki?
To na co przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę chcąc napić się dobrej kawy, jest jej świeżość. Wybierajmy kawy, których data wypalenia nie jest 2 miesiące dłuższa od daty zakupu. Jeśli posiadasz młynek w domy, nie kupuj kawy zmielonej. Tylko zmiel ją sam! I tu nasuwa się pytanie jak grubo? Ziarna zmielone do zaparzenia w kawiarce powinny mieć średnie mielenie – czyli grubsze, niż to używane w ekspresie ciśnieniowym oraz nieco drobniejsze, niż w przypadku Aeropressu.
Jeśli natomiast nie mamy młynka, zachęcamy do skorzystania z opcji zmielenia kawy na miejscu w Kawiarniach Firmowych Unique Choice lub przy zamówieniu przez www.Manufakturowa.pl zaznaczyć odpowiednie mielenie. Pamiętajmy natomiast o prawidłowym przechowywaniu zmielonej kawy. Powinna ona znajdować się w miejscu, gdzie nie będzie chłonąć dodatkowych zapachów, czyli nigdy w lodówce!

A jakie palenie sprawdzi się idealnie? Tutaj tak naprawdę mamy dowolność. Powinniśmy kierować się przede wszystkim swoimi preferencjami smakowymi.
Możemy natomiast pomóc wam nieco w tym trudnym wyborze ? Dla osób szukających mocnych, wyrazistych smaków w kawie proponujemy nasz blend Italiano Vero. Natomiast jeżeli szukasz w kawie akcentów owocowych, idealnie sprawdzi się średnio palone Cerrado lub jasno palona Papua New Guinea, która swym wyrazistym i niespotykanym smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających koneserów kawy.
To teraz przejdźmy do tego w jaki sposób zaparzyć kawę za pomocą kawiarki?
Jeśli już mamy wybraną kawiarkę i idealną kawę to nie pozostaje nam nic innego niż ją zaparzyć i cieszyć się jej wyśmienitym smakiem. Ale od czego zacząć?
- Najlepiej zacząć od wody. Do kawiarki najlepiej nalać maksymalnie nagrzaną wodę, lecz nie zagotowaną. Dzięki czemu sam proces parzenia będzie dużo krótszy, a tym samym kawa w sitku bez kontaktu z wodą będzie się krótko podgrzewała. Drugą ważną sprawą jest ilość wody potrzebnej do przygotowania kawy w kawiarce. Wodę powinniśmy wlać do dolnej części kawiarki, ale nie do pełna. Dobre urządzenia posiadają wyraźnie zaznaczoną linię, określającą idealną ilość potrzebnej wody.
- Kolejnym krokiem jest wsypanie zmielonej kawy do sitka. A w jakiej ilości? To zależy od tego jaką wielkość kawiarki wybraliśmy. Jednym z prostszych, a zarazem skutecznych sposobów, jest wsypanie ziaren przed zmieleniem do sitka , tak aby go szczelnie wypełniły. Po zmieleniu, taka ilości kawa powinna być idealna. Kolejno powinniśmy ją wyrównać palcem bądź łyżeczką i delikatnie ubić (ważne jest usunięcie kawy z rantów sitka!)
- Ostatnim już krokiem jest zakręcenie górnej części kawiarki i postawienie jej na kuchence, na małej mocy palnika. Warto zostawić wieczko otwarte, pozwoli nam to na dokładniejszą kontrolę procesu parzenia….
W momencie, gdy strumień kawy zacznie zmieniać się w żółtawą pianę, oraz będzie słychać charakterystyczne bulgotanie, należy zdjąć natychmiast kawiarkę z kuchenki. Nie pozostaje nam nic innego jak przelanie kawy do filiżanek, i delektowanie się jej niezwykłym smakiem i aromatem.

Kawa wykonana w kawiarce przypadnie do gustu miłośnikom mocnej czarnej kawy, ale też zwolennikom łagodnych kaw mlecznych. Espresso zaparzone w kawiarce ma średnio mocny i skondensowany smak z dość wyraźnym aromatem. Dodatkowo cechuje się ono średnią zawartością kofeiny.
Kawiarka jest urządzeniem, które dzięki swej prostocie i wysokiej jakości wykonanego naparu cieszy się uznaniem na całym świecie. Myślę, że jest to zdecydowanie uzasadnione bowiem wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się wyśmienitą kawą!