Wybierz się z nami na skąpane słońcem zbocze, porośnięte drzewami kawowca. Jak uprawiana jest kawa? Co wpływa na jej doskonały smak i aromat? Gdzie na świecie uprawia się najwięcej kawy? Czas zabrać plecak i udać się do Etiopii, bo to tam wszystko się zaczęło…
 
Istnieje ponad 60 odmian kawy, ale tylko dwie z nich mają znaczenie handlowe. Jest to oczywiście Arabika i Robusta. Znana większości Arabika pochodzi z Etiopii. Dziś jednak jako najbardziej pożądany gatunek, uprawiana jest na całym świecie. Robusta została odkryta w Kongo i stamtąd rozprzestrzeniła się na plantacje w całej tropikalnej Afryce, Indonezji, Wietnamie i nie tylko.


Około 65% światowej produkcji to Arabika, a 35% to Robusta. 
 
Obszary i kraje uprawy kawy
 
Kawa rośnie w tropikach, regionie między Zwrotnikiem Raka a Koziorożcem, w różnych częściach świata. Istnieje pięć głównych obszarów, na których uprawia się kawę:
Ameryka Południowa
Ameryka środkowa
Afryka
Azja
Oceania
 
Kawowiec potrzebuje do wzrostu dużo deszczu, około 1500–2000 mm rocznie. Co ciekawe Arabika wymaga innej temperatury niż Robusta. Jest to dla Arabiki:  15–24 ˚C, a dla Robusty to 24–30 ˚C,

Kawowiec rośnie na dużych wysokościach. W przypadku gatunku Arabica optymalna wysokość wzrostu wynosi 1000–2000 m npm, a Robusta około 100–700 m nad poziomem morza. Im wyższa wysokość, tym bardziej aromatyczne są ziarna, gdy dojrzewają. 
 
Bardzo duży wpływ na walory smakowe ma również gleba i środowisko.
 
Kawa jest produkowana w około 60 krajach. Największymi producentami kawy są: Brazylia, Kolumbia, Wietnam, Indonezja i Indie. Kraje te uprawiają głównie kawę na eksport. Na przykład Brazylia eksportuje około 23 000 000 worków rocznie, a każdy z nich waży 60 kg.
 
Kawowiec
 
Kawowiec może wyrosnąć na dużą wysokość, dlatego nazywany jest drzewem kawowym. W naturze może osiągać nawet 10 metrów wysokości. Na plantacjach i w gospodarstwach produkujących kawę, drzewka przycina się do wysokości, która jest najwygodniejsza do zbioru.
 

Kwiaty rośliny są białe i  pachną jaśminem oraz pomarańczą. Rośliny kawy kwitną w różnym czasie: Arabika kwitnie po deszczu, a Robusta nieregularnie.
 
Owoce kawy są wielkości wiśni, a gdy są dojrzałe, mają zwykle ciemnoczerwony lub żółty kolor. „Wiśnie” są dojrzałe po dziewięciu miesiącach od kwitnięcia. Każdy owoc zawiera dwa ziarna kawy.
 
Zbieranie kawy
 
W zależności od kraju i regionu kawa jest zbierana ręcznie lub maszynowo. Zbieranie ręczne jest typowe na przykład w Kolumbii, Ameryce Środkowej i Afryce, gdzie plantacje są głównie na stromych górskich zboczach, a owoce dojrzewają nierównomiernie.
Zbiór mechaniczny jest możliwy w miejscach takich jak Brazylia, gdzie plantacje znajdują się na równinach, a zbiory dojrzewają równomiernie. Choć i w Brazylii bardzo często ziarno zbiera się ręcznie.

Kawa uprawiana w naszym kraju.
 
Czy kawę można uprawiać w Polsce? Jako że drzewa kawowca lubią stałe ciepło w naszym kraju bardzo ciężko utrzymać plantację kawy. Klimat gorący, wilgotny, żyzna gleba i słońce te cztery warunki musi spełnić region, aby móc uprawiać w nim to szlachetne drzewo. Z racji systemu czterech pór roku i tym samym zróżnicowanej temperatury i wilgotności, kawa nie jest w stanie naturalnie utrzymać się na plantacjach w Europie.
 
Podsumujmy. Plantacje kawowca znajdują się głównie w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Afryce. Drzewka rosną na blisko 27 milionach akrów na całym świecie, głównie na stromych, górskich zbocza a ich wysokość w naturalnym wzroście może wynieść nawet 10m. W Brazylii, która jest największym producentem kawy, uprawia się ją na około 300 tysięcy plantacji. W Polsce jak i Europie ze względu na zróżnicowany klimat ciężko jest uprawiać kawę. Nie trzeba jednak lecieć do dalekich krajów, aby przekonać się o wyjątkowości kaw z ich regionów. W sklepie Unique Choice znajdziesz ponad 20 różnych gatunków, które zabiorą Cię w podróż na skąpane słońcem plantacje. Daj się porwać kawowym uniesieniom niczym, podczas lotu balonem nad brazylijskim Santosem. Zapraszamy na pokład 😉